Parc Rural del Montserrat
Parc Rural del Montserrat

Espatlla de xai amb crema de múrgoles

  • 293501971_422663723209026_5173804328083477439_n.jpeg

21 d'octubre de 2022



Estem en temporada de bolets i és per això que, en aquesta ocasió, us animem a elaborar una deliciosa recepta d’espatlla de xai amb crema de múrgoles que ens proposa Cuines de TV3. Un plat complet i boníssim per degustar la tardor al plat. Preneu nota.

 

Ingredients (4 persones):

 

  • 1 espatlla de xai  
  • 250 g de múrgoles  
  • 2 litres de brou de xai  
  • 2 patates kennebec  
  • 1 litre de nata
  • 1 cabeça d'alls  
  • Pebre  
  • Vi blanc  
  • Conyac  
  • Sal  
  • Llorer  
  • Farigola  
  • Romaní  
  • Oli  
  • Llard



Elaboració:

 

  1. Posem 1 litre de brou de xai a bullir perquè vagi perdent líquid, fins que es redueixi a 20 cl.  
  2. Mentrestant, en una altra olla alta, posem 1l de nata i també la farem bullir. 
  3. Submergim una espatlla de xai en un recipient gros amb aigua i hi posem 50g de sal per litre d'aigua. Hi tindrem l'espatlla submergida uns 30 minuts.  
  4. Ajuntem en un sol recipient la reducció de nata i la de brou i ho integrem.  
  5. Posem en una cassola grossa una cullerada generosa de llard i oli OVE, i ho posem a escalfar.
  6. Traiem l'espatlla del bany de sal i l'eixuguem. Hi tirem pebre negre.  
  7. Marquem l'espatlla a la cassola amb el greix. Hi afegim una cabeça d'alls tallada pel mig i una fulla de llorer.
  8. A la mateixa cassola, hi tirem un bon raig de vi blanc, un de conyac i un litre de brou de xai.  
  9. Deixem que faci xup-xup 25 minuts, tapat.  
  10. Rentem i tallem a làmines fines dues patates kennebec.  
  11. Fiquem al forn una safata amb la patata al fons, de llit, més oli, pebre, romaní i el contingut de la cassola.  
  12. Ho deixem al forn 30' a 200º i anem tirant suc per sobre de l'espatlla cada 10'.
  13. Mentrestant, comencem a fer les múrgoles a la crema. Primer, escaldem les múrgoles en un pot amb aigua bullent.  
  14. Després, les posem en una paella amb un raig d'oli calent i deixem que hi suïn.  
  15. Les hi deixem suar a poc a poc i, progressivament, hi anem apujant el foc.
  16. Afegim a la paella on tenim les múrgoles la barreja de doble nata i reducció de brou de xai i ho coem uns 5'.
  17. Si l'espatlla ja ha estat 30 minuts al forn, la recuperem i hi tirem la salsa de múrgoles.  
  18. Hi afegim unes quantes fulles de farigola i ho emplatem.

 

 

Bon profit!


Dades d'interès

Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona