Parc Rural del Montserrat
Parc Rural del Montserrat

Jordi Llobet: “ L’èxit dels showcookings és fer veure a la gent que cuinar és fàcil”

  • IMG_9417
  • IMG_9449

5 de gener de 2023



Jordi Llobet Gómez (Manresa, 1976), és un xef amb dues estrelles Michelin que ha estat vinculat al món gastronòmic des de ben petit. Es va criar entre els fogons del restaurant el Cingle de Vacarisses, on treballaven els seus pares, i actualment és considerat un referent de la cuina catalana. En aquesta entrevista ens interessem per la seva experiència com a cuiner i sobretot pels showcookings que ofereix, molts d’ells al Mercat Origen del Parc Rural del Montserrat.

 

Recordes el moment en què va sorgir el teu amor per la cuina?
Vaig créixer al Cingle de Vacarisses i tot i que no hi treballava, anava veient com funcionava el món de la cuina i el restaurant. Jo no sabia que volia ser cuiner, però en acabar vuitè vaig triar aquest camí i vaig començar a estudiar hoteleria a la Joviat. La carrera era de cinc anys i ho combinava treballant al Cingle els caps de setmana i durant les vacances. 

 

Per tant, et vas estrenar com a cuiner a casa, al restaurant on treballaven els pares….

Sí, exacte. Hi vaig estar durant 10 anys. La Montse Estruch, juntament amb la seva mare, eren les cuineres i puc dir que van ser les meves mentores. Vaig aprendre molt d’elles i de la cuina tradicional i casolana, que és la que a mi m’agrada. 

 

Al mateix Cingle vas guanyar la primera estrella Michelin. Poc després, quan ja eres el xef del restaurant l’Ó de Món Sant Benet, en vas guanyar una altra. Què van representar per a tu les Estrelles? Rebre un reconeixement com aquest és una injecció de moral pel dia a dia. Sents que es valora el teu esforç i la teva feina, que no és fàcil. A més, és una motivació per a tot l’equip del restaurant, ja que és una feina on tothom és imprescindible. 

 

Què és el que més et motiva de ser cuiner?
Veure la cara de felicitat dels clients quan tasten el teu plat. Sentir “he menjat molt bé” o bé, “em recorda al menjar de la iaia” són comentaris que em fan estar orgullós de la meva feina i dels principis que tinc com a cuiner. A part d’algun premi o reconeixement que puguis rebre, aquestes valoracions em motiven molt. 

 

Actualment ets xef d’algun restaurant?
No, ara mateix treballo amb un projecte professional que vaig començar l’any 2021: l’Espai Gastronòmic. Es tracta d’un espai petit on a partir d’un showcooking imparteixo cursos i faig dinars i sopars privats per unes 8-10 persones. Jo soc el que cuino, serveixo i ho faig tot. És un espai molt interactiu on el client et pot veure a cuinar i fins i tot ajudar. 

 

Què buscaves amb l’Espai Gastronòmic?
El meu objectiu era oferir una experiència gastronòmica, un espai on no només hi menges sinó que passen coses i es crea un ambient culinari sorprenent i diferent. Des de sempre havia volgut un lloc on la gent em pogués visitar i veure cuinar i ara que el tinc, puc dir que és el que realment estava buscant. 

 

També et dediques a fer showcooking als mercats Origen del Parc Rural. Quin és el secret perquè un showcooking davant de tantes persones tingui èxit?

Jo crec que l’èxit dels showcookings és fer veure a la gent que cuinar és fàcil. Al final, el que faig durant els showcookings és cuinar amb productes molt bons i sempre procuro que els més petits de casa em puguin donar un cop de mà, mostrant així a tots els visitants del mercat que fins i tot els nens i nenes poden cuinar i ajudar a la cuina.

 

Sembla que t’apassiona tant cuinar com mostrar-ho. Quan vas decidir començar a fer showcookings?
Sempre m’ha agradat sortir, fer coses diferents i ensenyar a cuinar. Al llarg de la meva carrera he impartit ponències en diverses fires gastronòmiques i locals i la veritat és que és una bona forma per donar-te a conèixer i crear un ambient més proper amb les persones. De fet, el meu espai ja és un showcooking i com que m’agrada ho continuo fent d’allà on em truquen, com per exemple el Parc Rural del Montserrat.

 

Abans comentaves que els ingredients que fas servir als showcookings són de gran qualitat. És clau per enganxar el públic?

No hi ha ingredients clau sinó que el secret és utilitzar productes de temporada. I si són productes que ofereixen els productors que participen en el mercat aquell dia, molt millor. M’agrada buscar l’intercanvi de jo cuinar amb el producte que hi ha aquell dia al mercat. 

 

Quins creus que són els productes top que es cultiven al Parc Rural del Montserrat?
A mi m’agrada molt l’oli, els formatges, el vi i el gra, com les mongetes de Castellfollit del Boix.

 

On fas la compra habitualment?

Vaig variant, però el que sí intento evitar és comprar a les grans superfícies i buscar el productor local, encara que a vegades és una mica més complicat per tema gestió. El meu pare també té un hort i sempre miro què hi té i què puc agafar. 

 

Creus que cada cuiner fa una cuina diferent? Com descriuries la teva?
Cuina tradicional posada al dia. M’agrada molt la cuina tradicional, respectant els sabors de sempre però amb un toc innovador per aconseguir sorprendre el client. Vull que la gent sàpiga què menja, però fent servir mètodes d’alta cuina i noves tecnologies aconsegueixo aquest factor sorpresa i diferencial per acabar oferint un plat especial. 

 

Tens algun plat estrella?
No tinc un plat estrella tot i que sí que és veritat que toco molt bé el tema dels arrossos i qui els tasta em diu que estan molt bons. També m’agrada molt elaborar un plat que anomeno els tres porquets (tres peces de porc, mar i muntanya), la coca fina d’escamarlans o la sopa de farigola. Ah, i també gaudeixo molt fent postres!

 

El secret per triomfar en el sector de la gastronomia és…

Malauradament, no hi ha una fórmula. Personalment, crec que per triomfar és important apostar per fer una cuina molt de producte, natural i oferint sempre el millor servei i la màxima comoditat al client.

 

Tot i que veiem que no hi ha secret de l’èxit, quin consell donaries a les persones que estan començant amb la cuina de manera professional?

Jo els hi diria que si els hi agrada realment aquest ofici, que vagin a totes. És una feina molt esclava, que implica molta dedicació, però si et sents realitzat i feliç amb allò que fas és el més important. L’hoteleria és una forma de vida.


Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona